Kamerlid Sophie De Wit heeft geen enkel begrip voor de lakse strafuitvoering in de zaak van de tienerpooier Bilal Azzouzi. “Eerst je enkelband doorknippen. Nadien al na een derde van je straf de gevangenis - met een enkelband - mogen verlaten én je voorwaarden niet naleven. Weer naar de gevangenis, maar opnieuw kom je vervroegd vrij met een enkelband. Hoe ‘vergevingsgezind’ kan Justitie eigenlijk zijn?”, vraagt Kamerlid De Wit zich luidop af.
Verwerpelijke daden
Er ontstond afgelopen weekend ophef over het lied ‘Amigo’ waarin Soufiane Eddyani het opneemt voor zijn rapvriend Moreno (echte naam Bilal Azzouzi). Azzouzi, een zogenaamde loverboy die minderjarige meisjes in de prostitutie dwong, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. In het lied worden zijn daden vergoelijkt en wordt hij zelfs als slachtoffer afgeschilderd. “Dat alles is ronduit verwerpelijk. Maar de manier waarop Justitie met de tienerpooier is omgegaan, is dat evenzeer,” zegt Sophie De Wit.
Strengere voorwaarden en striktere opvolging
De dader kreeg meerdere gunsten van Justitie, maar verprutste die een voor een. Toch is hij alweer vervroegd vrijgelaten. “Onbegrijpelijk. Wat moet je eigenlijk uitspoken vooraleer een straf effectief een straf is? Hoe kan je uitleggen dat een tienerpooier, veroordeeld tot zes jaar cel, amper in de gevangenis gezeten heeft? Het strafuitvoeringsbeleid in dit land is rot. Minister Geens heeft daar geen verandering in gebracht. Hij wou te zeer wetgever zijn en nieuwe wetboeken schrijven, waardoor hij zijn departement onvoldoende heeft gemanaged. De voorwaarden om van gunstmaatregelen zoals een enkelband te kunnen genieten moeten verstrengd worden en er moet een striktere opvolging zijn. Overleg met de deelstaten is hiervoor cruciaal,” besluit Sophie De Wit.