Vlaanderen harder getroffen
Quasi elke Vlaamse gevangenis kampt met overbevolking. Vooral de gevangenissen van Antwerpen, Dendermonde, Gent en Mechelen kampen met de grootste overbezetting, soms zelfs tot 166 procent. In Wallonië zijn daarentegen meer gevangenissen niet overbevolkt dan wel, dat terwijl de beschikbare gevangeniscapaciteit op papier ongeveer gelijk is in het noorden en in het zuiden. “Maar de minister blijft weigeren om de gevangenen beter te spreiden over de regio’s. In zo’n klein land als het onze lijkt mij dat nochtans een evidentie.”
45 procent gevangenen niet-Belg
Een groot deel van onze gevangenispopulatie bestaat uit veroordeelden die niet over de Belgische nationaliteit beschikken (45 procent) en eigenlijk hun straf zouden moeten uitzitten in eigen land. Terwijl de regering-Michel I daar sterk op inzette, zijn de resultaten bij de regering-De Croo maar pover.
Geen akkoord voor hervormingen
Daarnaast wordt een groot deel van de plaatsen in de gevangenissen ingenomen door mensen in voorlopige hechtenis (bijna 40 procent). Minister Van Quickenborne beloofde ook daarvoor maatregelen. “Maar zonder resultaat”, zegt De Wit. “Onze voorstellen om gevangeniscapaciteit in Nederland of elders te huren, werden genegeerd. We hopen dat de minister niet overgaat tot het invoeren van eerder voorgestelde quota voor de voorlopige hechtenis, want dat is een valse oplossing en brengt de veiligheid in het gevaar. Wat wel noodzakelijk is, zijn hervormingen in de strafprocedure zodat onderzoeken niet zo lang blijven aanslepen en de voorlopige hechtenis dus kan ingekort worden. Maar de minister verklaarde al dat deze Vivaldi-regering daarover geen akkoord kan vinden.”
Paradepaardje staat leeg
Wat ook opvalt, is de ondermaatse bezetting van het detentiehuis in Kortrijk, nochtans het paradepaardje van Van Quickenborne. “Dat wou hij inzetten om alle straffen uit te voeren, ook de korte. Maar bijna één jaar voor het einde van zijn legislatuur moet ik vaststellen dat hij er maar één van de vijftien heeft kunnen openen. En dan nog met een bezetting van maar negen gedetineerden op 57 plaatsen, die al sinds september vorig jaar ter beschikking zijn. Hoe is dat mogelijk?”
Enige maatregel … strafvermindering!
De enige maatregel tegen de overbevolking die Van Quickenborne tot hiertoe nam, is het geven van een strafkorting van zes maanden. “Van die beloofde snellere, straffere en rechtvaardige justitie komt hoe dan ook niks in huis”, vervolgt het Kamerlid. “Met alle gevolgen van dien voor de slachtoffers en de veiligheid in onze maatschappij.”