Kaduke strafuitvoering

Opnieuw klinkt vanuit de magistratuur de alarmbel over de strafuitvoering. Een Brugse politierechter haalt keihard uit naar wat hij “kaduke strafuitvoering” noemt. Hij deed die uitsprak nadat hij werd geconfronteerd met een crimineel met een ellenlang strafblad, die desondanks op vrije voeten was en twee mensen dood reed. Hij vraagt zich af wat het nut nog is van straffen uit te spreken als ze toch niet worden uitgevoerd. Bovendien zegt hij dat de obsessie om de gevangenissen leeg te maken en het aantal gevangenen onder de 10.000 te laten zakken, ten koste gaat van het leven van onschuldige burgers.

Minister Geens gebuisd

“Ondanks de vele wetgevende hervormingen, moeten we vaststellen dat minister Geens op dit domein gebuisd is. Het klopt dat er een historisch tekort aan gevangenissen is en het veel tijd kost om dat weg te werken, maar er is onvoldoende creatief nagedacht om extra plaatsen te creëren. Er is eigenlijk niks ondernomen om het probleem op te lossen. Via kunstgrepen de gevangenisbevolking proberen terugdringen is het omgekeerde van wat moet gebeuren om straffeloosheid tegen te gaan”, zegt Kamerlid De Wit.

Betere opvolging

Een goed strafuitvoeringsbeleid bestaat uiteraard uit meer dan enkel het oplossen van een capaciteitsprobleem. Er is nood aan een integrale aanpak. De kans om te hervallen moet zoveel mogelijk beperkt worden door gedetineerden te begeleiden in de gevangenis en te werken aan hun re-integratie. De N-VA maakt dit mee mogelijk door in het parlement op dit eigenste moment mee aan de kar te trekken voor wetgeving die voorziet in betere opvolgingsprocedures voor de strafuitvoeringsrechter.

“Het beschermen van haar burgers is en blijft toch dé kerntaak van een overheid,” besluit De Wit.

Onderwerpen