De cijfers liegen niet

Bij bewoonde panden werd 62 procent van de kraakdossiers zonder vervolging afgesloten, en amper 13 procent leidde tot een dagvaarding. Bij onbewoonde panden is de situatie nog hallucinanter: 79 procent zonder gevolg, slechts 1,6 procent met gerechtelijk vervolg.

Van de 454 geregistreerde zaken, met in totaal 742 verdachten, werd het overgrote merendeel geseponeerd om 'opportuniteitsredenen' - wanneer het parket vervolging niet ‘opportuun’ vindt en de zaak dus zonder vervolging wordt afgehandeld. Een duidelijk signaal dat het fenomeen geen prioriteit is voor justitie.

Vooral Brussel kraakt onder lakse aanpak

De meeste dossiers kwamen uit Oost-Vlaanderen (25 procent), Brussel (20,5 procent) en Antwerpen (17,8 procent). Vooral Brussel krijgt ervan langs. “Linkse stadsbesturen gedogen kraken en beschouwen kraakpanden als een informeel opvangnet voor (illegale) migranten. Maar de risico’s zijn gigantisch: branden, onveilige situaties, gewonden en zelfs doden”, waarschuwt De Wit.

Wetten zijn geen suggesties

De Strafwet voorziet zowel gevangenisstraffen als geldboetes voor kraken - ook bij tijdelijke leegstand. De Wit besluit dan ook met een dringende oproep aan de minister van Justitie: “Stop het gedoogbeleid. Bescherm eigenaars, omwonenden én krakers zelf tegen deze gevaarlijke praktijk. Straffeloosheid holt het vertrouwen in de rechtsstaat uit.”

Onderwerpen